Møllebyen Litteraturfestival 2024: No Future

Punkens gamle slagord var en gang ladet med radikal energi. I dag er det blitt et treffende uttrykk for en tidsånd preget av fremtidsfrykt, kulturell utmattelse og undergangsstemning. Hvordan skal vi forholde oss til fremtiden når klimaendringer, hardere økonomiske kår, kriger og et stadig mer polarisert politisk landskap utfordrer håp og optimisme?

Den niende utgaven av Møllebyen Litteraturfestival (MLF) inviterer til å gjenoppdage det radikale potensialet i NO FUTURE, og har invitert et internasjonalt stjernelag av filosofer, forfattere og poeter til en festival viet de store – de største! – spørsmålene. Lever vi i en ny æra av politisk revolusjon og frigjøring? Er nostalgi farlig? Hva kan dyrene lære oss i våre forsøk på å bygge en mer levelig verden? Er mennesket utdatert? 

Fra den første utgaven i 2011 til i dag, har MLF vært en tverrfaglig og tverrestetisk møteplass for skjønnlitteratur, poesi, filosofi, billedkunst og musikk. MLF bringer eksperimentelle kunstneriske uttrykk sammen med samtidsorienterte teoriimpulser, og festivalen er en lekegrind for både det smale og det brede, det spekulative og det brennaktuelle, det eksperimentelle og det kritiske.

PROGRAM 

FREDAG 16. AUGUST

18.00: Velkommen til NO FUTURE
18.15: Nostalgi – samtale mellom Alice Miller og Eirik Høyer Leivestad, lansering av Barbara Cassins ’Nostalgi: Når er vi egentlig hjemme?’
19.15: Banderole – opplesninger ved Wesam Almadani og Somaya El Sousi
20.15: Menneskets utdaterthet – samtale mellom Hannah Winther og Fredrik Wilhelmsen, lansering av Hannah Winthers ’Endeløs endetid: Günther Anders og atombomben’
21.15: Opplesninger ved Kristin Vego og Ida Frette + poetene Casper André Lugg og Monica Aasprong leser fra sin gjendiktning av Jorie Grahams «To 2040», som utkommer på norsk i oktober. 
22:30: Spurv (konsert)

LØRDAG 17. AUGUST

12.00: Utstillingsåpning av Boris Beja med innledning ved Trude Johansen
12.30: Velkommen til NO FUTURE
13.00 Revolusjon – foredrag ved Ludivine Bantigny
14.15: Kritisk teori og frigjøring i det 21. århundret – samtale mellom Rahel Jaeggi, Christoph Menke og Espen Hammer
15.30: NO FUTURE – lansering av festivalens tegneseriealbum ved Esben Slaatrem Titland og Anders Fjeld
16.15: Dyrene og oss – foredrag ved Oksana Timofejeva fulgt av samtale med Hannah Winther
18.30: Opplesninger ved Alice Miller og Julia Cimafiejeva, lansering av ‘Minskdagbok’ av Julia Cimafiejeva i samtale med Aina Villanger
20.30 Ukjent territorium – samtale mellom Anders Dunker og Arne Johan Vetlesen, moderert av Audun Lindholm
22.00 Nachspiel ved Gespenster
23.00: DJ og fest

Kort oppsummert kommer festivalen til å bli ett eneste langt høydepunkt som strekker seg over to dager (se graf). Selv pausene blir minneverdige. De av dere som er så heldige/lure å få med dere alt sammen, kommer til å våkne søndag morgen med et intellektuelt og poetisk overskudd som har satt seg i hele kroppen. Dere kommer til å føle at dere kan fly, og det vil heller ikke være så langt fra sannheten.

Programansvarlige: 
Anders Fjeld, Eirik Høyer Leivestad, Hannah Winther + Martin M. Sørhaug + H//O//F. 

Illustrasjon: Esben Slaatrem Titland

//
Mer fra bloggen