Ingen vil være Antigone

Stine Linnerud Jespersen har skrevet om Bendik Vadas gjendiktning av Sara Uribes Antígona Gonzàlez i det siste nummeret av Mellom – Tidsskrift for omsatt litteratur (1/2022)

«Boka gjør det som litteraturen kan best, den får det fjerne fra Mexico, og for så vidt også fra Ukraina, til å virke nært. Jeg lever meg inn i hvordan det er å være Antígona. Jeg kjenner på den konstante unntakstilstanden. På hvordan det må være å stå opp og «kjøpe gass, betale regninger og fortsette å gå på jobb» selv om ens egen bror er forsvunnet. Jeg føler på desperasjonen, angsten og sinnet til de letende kvinnene, og jeg håper så inderlig jeg slipper å bli en antigone selv. Jeg vemmes over volden i samfunnet, samtidig som jeg blir stolt og motivert av de ukuelige damene som trosser terroren, frykten og stillheten. Det er Antígona González’ historie som står i bokas sentrum, men flerstemtheten synliggjør at hennes historie ikke er unik: Det finnes så altfor mange antigoner.»

Les hele anmeldelsen/kjøp tidsskriftet 

//
Mer fra bloggen