Miximum Ca Canny Sabotagemanualerna you cutta da pay, we cutta da shob
Utgitt 2013
64 sider
ISBN: 9788293317081
Miximum Ca Canny Sabotagemanualerna you cutta da pay, we cutta da shob er et bestillingsverk laget i anledning Møllebyen Litteraturfestival som i 2013 har «Fabrikken» som hovedtema. Boken er en undersøkende og reaktualiserende lesning av sabotasjen, dens historie og idégrunnlag.
«Det er slående hvor mangesidig og motsetningsfull sabotøren som figur er; den aktive passive handlingen, det nitidig planlagte uhellet, å motsette seg en instruksjon ved å følge en annen, skillet mellom mesterhjernen og den gjengse arbeider osv. Det finnes kanskje en grad av romantikk her – husmorsabotøren som agerer politisk med en tilfeldig neglefil eller neve salt i lommen. Jeg kjenner i alle fall en viss ærefrykt…» – Mira Langeland, fra forordet.
Ida Börjel (f. 1975 i Lund, bor i Malmø) er en svensk forfatter som arbeider konseptuelt med ulike språktyper, for eksempel hverdagssjargong eller juridisk diskurs, og flytter dem over i en poetisk kontekst. Börjel har gitt ut bøkene Sond (2004), Skåneradio (2006) og Konsumentköpslagen: juris lyrik(2008), alle på OEI editör og alle til svært gode kritikker. Debutboken, diktsamlingen Sond (2004), vant Borås Tidnings debutantpris og Katapultprisen. I 2006 publiserte hun Skåneradio, en fragmentert transkripsjon av en lokalradiosending, hvor innringerne kommer med ønskelåter, hilsner, og mer eller mindre gjennomtenkte refleksjoner. De uttrykker for eksempel fremmedfiendtlighet, mistenksomhet og pessimisme, men også maktesløshet, ensomhet og utenforskap – en kombinasjon som gjør Skåneradio til både en underholdende, kritisk og sorgfull bok. Den er lett tilgjengelig, men «Ärendet är komplext», som Fredrik Hertzberg skriver i Svenska Dagbladet. Diktsamlingen Konsumentköplagen: juris lyrik (2008), løst basert på den svenske konsumentkjøpsloven, utforsker forholdet mellom økonomiske transaksjoner og mellommenneskelige relasjoner. Om boken skriver Matilda Roos i avisen Sydsvenkan: «Genom att plocka isär konsumentköplagen i dess språkliga beståndsdelar och därefter skapa en poetisk rekonstruktion av förloppet, lyckas Börjel frammana en tillspetsad men träffande bild av ett språkbruk (och därigenom en samtid) fullständigt genomsyrat av och oförmöget att relatera till individer annat än i konsumtionstermer.»
Design: Eller med a